Nordic Worming

Matokäyttöinen biomassan kierrätys

icongreen wormMaskodling

Återvinning av biomassa involverar flera olika faktorer. Fukt, gaser, temperature. Våran lilla medhjälpare, i processen att transformera “avfalls” material till näringsrik maskgödningsmedel, är den Europeiska kompost masken. Denna fascinerande men ofta missförstådda varelse är endemisk i Europa, men nuförtiden kan man hitta den överallt på varje kontinent. Pågrund av deras appetit och sociala beteende väljs dem som det primära vapnet av maskodlare.

 En titt tillbaka

Användningen av maskar och andra organismer för att utlösa en förändring är inte en ny ide. Nuförtiden så kallas det för biotechnologi. De mesta hobby trädgårdsmästarna vet att jordmasken är deras bästa vän pågrund av deras förmåga att förbättra jordkvalitet och växt-tillväxt. Maskar är inte det enda exemplet på ett framgrånsrikt samarbete mellan människa och andra levande organismer. Historia ger oss flera spår som tyder på en nära relation mellan oss och varelser av alla storlekar: bakterier, insekter, svampar. Var det inte jäst som hjälpte oss att baka fluffigt bröd och brygga gnistrande öl? Eller svamp som fixade skorplager på vår ost? Nyckelpigan sloss mot bladlöss, bin pollinerar våran skörd...listan kan fortsätta i evighet.

 Av men och maskar

Som har sagts tidigare, jord och kompostmaskar är inte en ny upptäckt. De första tecknen på “modern” maskodling kan manhitta från det sena 1960-talet och tidigare 1970-talet. Flera av de maskodlingsbruken som startades på den tiden är fortfarande aktiva idag. Precis som för alla andra lantbruksdjur (dock så kan vi inte prata om en precis domesticering av mask) så har vi behövt lära oss vad kompostmaskar har för behov: vad de äter, hur de förökarsig, när de mår bra. Nu när vi se tillbaka på nästan 50 år av modern maskodling så tycks det att vi har lärt oss vår läxa och det var inte en svår en att lära sig då våra väner är ytterst fögt krävande.

 Det nästa steget

Uppenbarligen så finds det rum för förbättring även när det kommer till de mesta simpla saker och ting. Men vad kan man ta från den överteknologiska eran som vi lever i? Och vad har smartphones eller internetet att göra med något sådant lågteknologist som att odla maskar? Som alltid, svaret är simpelt: det har att göra med hur du använder resurser och inte med hur mycket resurser som du harr. Live övervakning och reportering, förbättrande av arbetsprocesser, kvalitetshantering. Alla de saker är bara ett par få klick ifrån och kan kan förbättra en masks liv och göra en bondes arbete mycket enklare.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok